keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Ruoka on ratkaisu

Olin parisen viikkoa sitten Tehtaan koutsi Even ravintoluennolla. Aiheena oli aktiivisen aikuisen ravinto. Olen periaatteessa hyvin tiedostava ja omasta mielestä fiksu ruoka-asioissa, silti arjessa on hyvä silloin tällöin vähän pysähtyä funtsimaan, mitä sitä oikein syö ja voisiko syödä paremmin. Siksi olin  heti käpälä pystyssä, kun luennosta kuulin.



En tykkää hifistelystä, ruokavalioista tai kalorien laskemisesta. Absoluuttinen kieltäytyminen mistään ei kuulu mun kuvioihin. Syön sokeria, viljoja ja juon alkoholia yms, mutta ihan niinkuin treenaamisessakin, iso kuva on se mikä ratkaisee. Pari mulle tärkeintä muistutusta luennolta olivat nämä: Ensinnäkin rytmistä on pidettävä kiinni. Esimerkiksi tänään, kun tiesin jumittavani palaverissa yhdestä neljään ilman taukoa, lounas kello 11 oli virhe. Neljältä olin valmis tappamaan ensimmäisen varpusen ravinnoksi, ja kun siitä pitää vielä ajaa tarhan kautta kotiin, venyi safkaväli kestämättömäksi. Tästä vaan ei VOI tinkiä, 3 tunnin välein pitää syödä.

Toinen aivan ultimaattisen tärkeä perusta ihmisen terveydelle on iän ikuinen puoli kiloa päivässä. Kasviksia monipuolisesti ja vaihdellen, mutta JOKA päivä vähintään puoli kiloa. Muutaman päivän kun tähän kiinnittää perusteellista huomiota, ollaan jo rakentamassa kivaa rutiinia. Sitä kuvittelee olevansa terveellisyyden ytimessä, kun kahdella pääruoalla on lautasella hailakan vihreää salaattia. Mutta ei, lisäksi tarvitaan marjoja, erilaisia hedelmiä, juureksia jne. Kuullostaa päiväkotitason informaatiolta, mutta hyvin tavallinen ongelma tavallisen ihmisen arjessa on kasvisten liian pieni osuus.



Sitten lisäksi vesi, mutta siihen mä olen jumissa jo muutenkin, se ei ole ongelma. Puhuttiin myös rasvoista, makroravinteiden osuuksista, smoothieista jne. Lisäksi pohdittiin, minkälaisia haasteita oikealle syömiselle voi arjessa olla.

Älyttomintä, mitä ihminen voi sanoa, on se että on pakko syödä eineksiä tms. koska ei ole AIKAA laittaa ruokaa. Mihin sitä aikaa on, jos ei elintärkeitten ravintoaineiden hankkimiseen, valmistamiseen ja syömiseen? Ei kai kukaan sano, ettei ole aikaa vaihtaa alushousuja tai käydä suihkussa? Kyse on priorisoinnista.

Mä en missään nimessä halua enää palata laskemaan kaloreita tai kieltäytymään. Sen sijaan koitan keskittyä syömisessä huolehtimaan siitä, että jokaisen päivän aikana ainutkertainen kehoni saa rakennusaineita tarpeeksi. Kun ne on hoidettu, jos vielä tuntuu että tekee mieli suklaata tai merkkareita, fine. Yleensä himot on kuitenkin merkki siitä, että ihan kaikkea tarpeellista ole tullut syötyä. Tai tarpeeksi usein, niinkuin tänään.



Aterian jälkeen ei myöskään saa väsyttää tai sattua mahaan. Sekin pitää oppia tietämään, että millaisella tankkauksella saa koneen pidettyä käynnissä ja naaman iloisena. En missään nimessä ole malliesimerkki tässäkään, mutta parhaani teen ja terveeltä pohjalta.



Ruoka on vastaus ainakin seuraaviin asioihin:

-Väsyttää tämä pimeys ->vitamiineja ja hyviä rasvoja koneeseen! Vettä, vettä ja vettä, vaihda myös suola laadukkaaseen ja puhdistamattomaan.

-Päätä särkee iltapäivällä -> Vettä, vettä ja vettä. Ateriarytmi, alkaen aamiaisesta. Tästä ei tingitä.

-Koko ajan on flunssa ja kipu ja kutina -> puoli kiloa päivässä, eikä pelkkiä banaaneja. Tutustu uusiin kavereihin, ruusukaali, punajuuri, avocado, bataatti, sitrukset jne. Vaikka me asutaan täällä käpy-vyöhykkeellä, meillä on marketit väärällään eksoottisia ihanuuksia.

-Iltapäivällä on niin nuutunut, tekis vaan mieli mennä nukkumaan -> jaha, koitappa ensin että juot litran vettä. Hetken päästä saattaa kirkastua.

Ruoka on vastaus, toinen on uni. Siitäkään ei kannata kovin usein tinkiä! :) Jokaisella aterialla pitää syödä jotain proteiinia, sekä jotain kasvista. Siihen päälle omega3 ja d-vitamiini, niin alkaa paketti olla kasassa.

Ei mulla muuta, tällanen pieni saarna vaan! :) Nyt salille, mukelo pomppii jo eteisessä intona!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti