torstai 22. marraskuuta 2012

Rentoudesta

Mulla on paha tapa buukata vapaapäivät täyteen "kaikkee kivaa", suunnitella siivousta, koiran pesua ja föönausta, tuplatreenausta jne. Vapaapäivää pitää alkaa suorittaa heti aamusta. Nyt olen ihan tietoisesti koittanut esim. keskittää kovimmat treenit johonkin muualle, ja koittaa käyttää vapaapäivät rauhoittumiseen. Pitkä rauhallinen aamukahvi ja kunnon aamupala, kirppiskierros, maisemakävely, rentoa siivoilua jne. Olen ihan älyttömän tyytyväinen työjuttuihin nyt, siellä on tosi hyvä meininki ja kivaa ja kaikkea. Huomaa kuitenkin, että useampi kiirepäivä putkeen aiheuttaa mulle kierrosten nousemista, herään yöllä hampaitten puremisesta johtuvaan vihlontaan, vauhti kiihtyy liikaa jne. Siksi on supertärkeää pitää chillailu-päiviä! 



On tosi hienoa oppia aikuisena uusia juttuja itsestään, olen esimerkiksi luullut aina kestäväni stressiä ja painetta titaanin lailla, ei tunnu missään! Tosiasia on enemmänkin se, etten mä ole tunnistanut stressiä, ennenkuin äärimmäisessä hädässä. Nyt tunnistan aika nopeasti kierroslukujen nousemisen, ja tiedän, että se pitää katkaista asap, muuten tulee paha olo. Silloin pitää keskittyä ihan konkreettisesti hidastamaan hengitystä, rentouttamaan itseään ja keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Ehkä ottaa aikalisä.

Ihmisen mielessä piileskelee uskomattomia voimavaroja, ja kehittyminen on mahdollista koko elämän ajan. Sen sijaan, että näkisi kaikki ongelmansa ulkokohtaisina, yhteiskunnasta, perintötekijöistä, työpaikasta, parisuhteesta jne. johtuvina, saattaakin olla mielenkiintoisempaa ja rakentavampaa etsiä syyttelyn sijaan ratkaisua omasta mielestään. Kaikkea ei voi kontrolloida tai muuttaa, omia asenteitaan ja ajattelumallejaan voi kuitenkin kehittää loputtomasti. Esimerkkinä ajattelun vaikutuksesta vaikkapa liikkumiseen ja oman kehon kuvaan ja hallintaan voisi olla jooga tai ratsastus. Kun tulee tietoiseksi oman kroppansa jännityksistä, heikkouksista ja oppii hallitsemaan painopistettään ja rytmittämään jännitystä ja rentoutta oikealla tavalla, oivaltaa kaikenlaisesta liikkumisesta aika paljon. En sano, että osaisin itse, mutta olen ehkä kokenut suurimmat ahaa-elämykset noiden lajien parissa. :)

Ylimääräisten jännitysten poistaminen kehosta on mun kokemuksen mukaan ratkaisu moneen ongelmaan. Sillä saa hevosen rentoutumaan allaan, löytää vakauden jooga-asanoihin, pääsee ehkä päänsärystä ja pehmenee myös henkisesti. Jännittynyt ihminen on kankea, ehkä kipeä ja kireä, vaikeammin lähestyttävä. Rentoutuminen ei ole helppoa, itse ainakin pystyn pitämään koko kasvot ja päänahan todella ärsyyntyneenä ja pinkeänä vaikka muka makaisin rentona lattialla. Siksi ohjattu relaaminen silloin tällöin on super avartavaa!

Aasin siltana, varasin paikan huomiselle Mielikylpyyyn. Konkreettisen kropan rentouttamisen lisäksi annan mahdollisuuden suggestiorentoutumiselle! Uteliaana ja avoimin mielin menen, toivon pysyväni hereillä koko tunnin! Kerron sitten miten kävi. :)

Kuva: Mielikylpy.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti