lauantai 6. huhtikuuta 2013

Luonnollinen liikkuminen


Ajatus lähti tästä tekstistä: http://ikiliikkujat.com/2013/04/06/luonnollinen-liikkuminen-on-pop/ . Istuin lapsen kanssa mäkkärissä piiiiitkästä aikaa, kun syötyäni wrappini avasin sosiaalisen median ja törmäsin lempiaiheeseeni, luonnollinen liikkuminen. Pohjustan reaktiotani sillä, että mäkkäri on aivan helvetillinen paikka. Siellä on ahdistava meteli, koneet piippaa koko ajan, musiikki soi liian kovaa, tiskin edessä ja takana on kiire. Plus että ruuasta tulee paha olo. Olin siis vähän väärällä moodilla jo valmiiksi.


Muttamutta, voiko oikeasti sanoa, että luonnollinen liikkuminen on nouseva trendi? Jos näin on, että ihmiset ovat hakeutumassa luonnollisen liikunnan pariin, eikö kyse ole samasta ilmiöstä, kuin ruoankin kanssa? Ihmiset haluaa puhdasta ja alkuperäistä, löytää oman kehonsa ja oppia käyttämään sitä niinkuin sitä on tarkoitus käyttää. Ikiliikkujan teksti on hyvä ja vinkit ihan naulan kantaan, erityisesti kenkien riisuminen ja mp3:sen kotiin jättäminen, RIGHT ON! En juokse enää musat korvissa ikinä. Ei siksi, että olisi trendikkäämpää kuunnella lintujen kiljumista. Syy on se, että treenaamisessa kyse on siitä, että se itse tekeminen on nautinnollista, juuri siinä ja sillä hetkellä. Ei niin, että koitan saada ajatukset muualle ja huijata itseni suorittamaan tietyn kalorimäärän polttamisen. Läsnäolo, hetkessä oleminen ja ympäristön aistiminen on ainoa tapa oppia tuntemaan myös oma keho ja siten saada siitä treenistäkin kaikki hyöty irti jos niin haluaa ajatella.


Se, että luonnollinen liikkuminen pitää brändätä ja konseptoida, on paradoksi. Ihan niinkuin paljasjalkakengät. Useimmat lapset oppivat ilman luentoja juoksemaan automaattisesti oikein, käyttämään koko kehoaan ja kehittämään tasapainoaan, jos oikeanlaiset mahdollisuudet siihen annetaan, eikä kiljuta koko ajan "varovaro" ja tungeta jalkoja ennen ensi askelia tukevan turvallisiin kenkiin. Meillä aikuisilla on mahdollisuus palauttaa kehon toimintakyky. Menkää metsään, jättäkää mittarit ja pienelektroniikka kotiin ja nauttikaa keväästä. Kiivetkää, laskekaa mäkeä kun vielä voi, juoskaa täysillä alamäkeen ja ylämäkeen. Puihin saa kiivetä ilmaiseksi, ja vaikka vetää leukoja oksassa. Happea riittää, eikä tarvi jonottaa. Keho ja mieli kiittää, niitä kun ei voi erottaa. Lapsiparkkiakaan ei tarvita. :)


Näin siis punaista ja kaikkia muitakin värejä, kun "luonnollinen liikkuminen" ja "nouseva trendi" esiintyivät samassa lauseessa. Ihmisille pitää myydä sitä, mitä ne haluaa ostaa, vika ei siis ole jutun kirjoittajassa eikä edes palvelujen tarjoajissa. Enkä oikeastaan tiedä missä vika on, tai onko mitään vikaa olemassakaan. Alkoi vaan siinä ranukoneen piippauksessa ärsyttää. Siispä otin päiväunet, otin lapsen ja koiran mukaan ja lähdin Pyynikille suorittamaan Primal Adventure High intensity trainingia. Eli etsimään parhaita liukumäkiä, seisomaan käsillä risu silmässä epätasaisella alustalla, loikkimaan portaita ja penkkejä, kiljumaan nenän johdattamalle koiralle, ihailemaan keväistä ilta-aurinkoa harjumaisemassa ja toteamaan munkkitornilla, ettei mukana ole yhtään rahaa. Hyvä treeni, hiki tuli ja hyvä fiiwis.


Shaky diet tänään:

-Diet Shake (Mitä helvettiä, kello on noin paljon, mitä mä voin syödä samalla kun kuivaan tukkaa..)

- Sweet chili grilled chicken mc'wrap, vähän ranuja ja light cola. (Eli pala kanaa chilikastikkeella tortillan sisällä.)

- Puoli pussia merkkareita. (Lapsi valitsi kettu-karkit, me ollaan ihan klassikkoporukkaa.)

- Kaksi jauhelihapihviä, pätkä kurkkua ja vajaa desi raejuustoa sekä vähän soijakastiketta. (Pihveissä pelkkää jiiällää ja mausteita, ei mitään munia tai korppujauhoja.)

- Toinen diet shake ja vähän jugurttia kanelilla ja psylliumilla. (Jugge siis turkkilaista, jos sitä vaan vielä on kaapissa. Psyllium on se mun salainen ainesosa, ei mitään ihmevaikutuksia toistaiseksi.) 

- Loput merkkarit ja pari lasia skumppaa ehkä. 

Lauantai, siksi ei itketä puuttuvien vihannesten perään tänään. 

Teeveestä tutut Pyynikin portaat, piece of cake verrattuna Pispalan portaisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti