torstai 7. helmikuuta 2013

PT vai ryhmä?

Mä ajattelin vähän vertailla, kun nyt nämä kuntoprojektit on pinnalla. Toivottavasti onnistun vähän murentamaan jonkun tekosyitä liikkumattomuudelle. ;)



Personal training
Personal trainerin pestaaminen on loistava tapa hankkia aivan spesiaalia tukea oman elämän terveellistämiseen ja kunnon kohottamiseen. Silloin saa parhaimmillaan ammattilaisen todella yksilöllisen tuen sekä ruokavalion muutokseen että ihan ikiomaan treenaamiseen. PT ei kuitenkaan ole mikään automaattinen ratkaisu. Muutaman satasen investointi omaan kuntoon on varmasti kannattava, mutta ei poista sitä, että työ on tehtävä itse. Raha on hukkaan heitettyä, jos ei itse sitoudu tekemään töitä ja muutosta. Jos haluaa rahallaan vastinetta, täytyy sitkut ja mutkut unohtaa. 

PT auttaa varmasti painonpudotuksessa, tai jonkin tietyn urheilullisen tavoitteen saavuttamisessa. Ammattitaitoinen valmentaja auttaa myös vammasta kuntoutumisessa. Ja erityisesti silloin, kun liikkumista vaikeuttaa sairaus tai vamma, yksilöllinen valmennus on turvallinen vaihtoehto. Mutta ihan tavallinen kesäkunnon kadottanutkin hyötyy, luultavasti ruokavalion korjaaminen on paljon helpompaa kuin luulet. Ja kun itse lähtisit parin viikon kitudieettiin, pt näkee yksinkertaisemman ratkaisun. 

Itse hyödynsin yksilövalmennusta silloin, kun niskan välilevytyrä teki ryhmässä liikkumisesta vaikeaa. Oli niin paljon juttuja, mitä en yksinkertaisesta pystynyt tekemään. Lääkärin ohje oli odotella ja ehkä leikata jos odottelu ei tuota tulosta. Yllättäen kuntoutuminen onnistui yksilöllisellä treeniohjelmalla, eikä leikkausta tarvittu. Enkä muuten odotellutkaan enää sitten kun akuutti kipu oli poissa.

Yksilövalmennus on parhaimmillaan tosi henkilökohtaista ja kokonaisvaltaista. Jotta valmennussuhde onnistuu, pitää kaiken alkaa sillä, että jutellaan rauhassa ja varmistetaan että puhutaan samaa kieltä. Pitää olla avoin ja rehellinen tavoitteistaan ja mahdollisista esteistään. Mä myös haluan, että mun ajatuksia kuunnellaan asiakkaana, mulla on eniten kokemusta just minun kropasta ja mielestä. :) Jos pt heittäisi jonkun valmiin muotin että hyppääs tuohon, toivottaisin hyvää päivänjatkoa. Yhteistyön pitää toimia.

Muut vaihtoehdot

Vaikka yksilövalmennuksesta puhutaan ehkä eniten erilaisten muutosprojektien yhteydessä, on muitakin vaihtoehtoja. Jos oikeastaan tarvii vain vähän motivointia, potkuja persuksille että liikkumaan tulee lähdettyä, ei siihen välttämättä peeteetä tarvita. Kun multa kysytään, aamutreeniryhmä on vastaus. Aamulla kuudelta tai seitsemältä lähtemistä ei estä mikään muu kuin oma laiskuus (okei, lapsia ei tietenkään voi jättää yksin kotiin ja jotkut menee töihin jo tuohon aikaan, mutta muut). Illalla töitten jälkeen tulee paljon useammin muita juttuja, jotka estää salille lähtemisen. Ja aamutreenaamisessa avainsana on ryhmä. Jokainen tietää, miten helppo on jäädä kotiin, jos on ehkä vähän flunssa tulossa, oli eilen tosi rankka työpäivä tms. Jos kaverit odottaa, se on vähän vaikeampaa. :) Ja ihan oikeasti, siitä tulee tosi hyvä olo koko päiväksi, plus illalla väsyttää ajoissa! 

Bootcamp-tyylinen aamuryhmä oli mun kokemuksen perusteella aivan pt-meininkiä vastaavaa, paitsi että bonuksena oli säännöllinen rytmi. Pt-valmennus varmaan harvoin onnistuu kolmesti viikossa. Hyvässä porukassa ei tule löysäiltyä. Ja illalla ei tarvi tehdä MITÄÄN urheiluun liittyvää jos ei halua. Kun tulet töistä, päivän treeni on jo tehtynä. 

Ja eihän se aamu tietenkään ainoa vaihtoehto ole. Yksi hyvä vois olla kivan porukan kerääminen esim. työpaikalta, valmentajan pestaaminen sille ja porukalla treenaaminen kerran-kaksi viikossa. Varmaan sanomattakin on selvää, että porukalla treenaaminen tulee paljon omaa valmentajaa halvemmaksikin. Silti vakijengillä valmennus on yksilöllisempää kuin vaikka liikuntakeskuksen lukkaritunnilla. Ja parasta on yhdistää nämä kaikki! \o/ Pt:n kanssa omat tavoitteet selväksi, syömisen ja nukkumisen korjaus, mukaan aamuryhmään ja päälle jotain kivoja piristäviä ryhmätunteja tanssien tai joogaten tai mitä nyt sitten tykkää tehdä. Tällä reseptillä jokaisesta tulee hymyilevä, hehkuva, voimakas ja notkea. :)

(Toim. huom:Kaikki muu paitsi tanssi ja jooga löytyy punaisen oven takaa, klikkaa linkkiä tuossa oikealla. Todella hyvä pt, mahtavat pienryhmätunnit, kurssit painoharjoitteluun, kuulan kesyttämiseen, juoksutekniikkaan ja oikeaan juoksuharjoitteluun, uintiopetus ja -valmennus yms. Ei konsepteja, jäsenyyttä tai sitoutumista, vain ammattitaitoista, asiakaslähtöistä valmennusta. En mainostaisi, jos en olisi aidosti ylpeä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti