lauantai 2. maaliskuuta 2013

Body-lajit ja metabolinen katastrofi

Minusta tuntuu, että on pakko vähän ottaa kantaa. Aloitetaanpa siitä, että fitness-lajit on kovassa nousussa, kisalavoille on tunkua varmasti tänä keväänä ja ensi syksynä. Bikini erityisesti, siinähän haetaan hyvin pitkälle sitä vartaloa, joka tässä maailmassa ja ajassa on ihanteellisin. Kukapa ei haluaisi omastaan muokata sellaista, näyttää jumalaisen trimmatulta, ruskealta ja poseerata naisellisesti vimpan päälle puunattuna. Ehdottomasti on iloinen asia, että liikunnallinen elämäntapa on muodissa. Se, että nuoret tytöt haluaa syödä terveellisesti ja treenata kreisibailaamisen sijaan, on buumin positiivinen seuraus. Toivotaan että tämä ei ole ohi menevä trendi, vaan nuoriso pelastuu alkaessaan ihannoida kimaltavia urheilijoita! Miesten osalta en oikein osaa ottaa kantaa, puhun siis nyt pääasiassa tytöistä ja naisista.

Aina kun joku tällainen aalto nousee, seuraa vastareaktio. Fitness-hypeä koittaa nyt horjuttaa traaginen metabolinen tuho! Tässä esimerkiksi oikein hyvä teksti siihen liittyen: http://infitnessandinhell.blogspot.fi/2013/02/metabolinen-tuho.html  . Että jos syö yksipuolisesti, näkee nälkää, kuihduttaa elimistöään, ei nuku jne. häiriintyy aineenvaihdunta ja terveys on vaarassa? Yllättävää. Vai? Lihastohtorin vierailijakynästä hyvä ja asiallinen teksti aiheesta: http://lihastohtori.wordpress.com/2013/02/27/kroppa_puhki_borg/ .

En ole lääkäri enkä asiasta maallikkoa enempää ymmärrä, mutta terve järkikin sanoo, että jos ravinto koostuu kuukausien ajan alle viidestä ainesosasta, joka päivä pitää vetää kaksi tuntia hikilenkkiä plus puntti päälle, työkyky menee nälkäkuurin takia useita viikkoja ennen tavoitepäivää ja perhe ja parisuhde on vaarassa kun "huippu-urheilijan" pää sekoaa ravinnon ja unen puutteesta, niin ei kukaan varmaan kuvittele sen olevan mitään terveellistä elämää?  The kisapäivän jälkeen kroppa on täysin kuutamolla, mitä pitäisi tehdä  ravinnolle, kun sitä ei ole aikoihin saanut.  Hormonitoiminta on nurinperin, oma turpoava peilikuva ahdistaa ja maailma kiertyy entistä enemmän oman navan ympärille. Seuraavaan kisapäivään on taas pudotettavana rutkasti painoa ja edessä uusi, flunssien ja pienten loukkaantumisten riivaama kärsimysnäytelmä.

Maallikkotason vertauskuvana vaikka tämä: ihminen, jolla on Seppo Rädyn ruumiinrakenne, päättää alkaa taitoluistelijaksi, koska Kiira Korpikin on niin ihana. Alkaa jäätävä treeni, hyvä hyvä, kehitystä tapahtuu. Mutta seppomaisella voimakkaalla keholla varustettu ei millään maailman treenimetodeilla tule ikinä huipputasoiseksi. Näettekö seppomaisen hyppäämässä kolmoishyppyjä? Se ihan varmasti onnistuu, mutta luultavasti joku toisen tyyppinen keho (joka ei keihästä sitten saisi kovinkaan kauas lentämään) pyörii ja nousee irti jäästä vähän kauniimmin. 

Kun laji on kuuma, hypessa ja super mediaseksikäs, kaikki haluaa mukaan. Tuttavapiirissä on kaksi tajuttoman upeaa naista, jotka ovat saavuttamassa tuota haluttua, jumalaista bikini-vartaloa ilman minkäänlaista tuhoa päässä tai elimistössä. Koska niitten vartalot on luonnostaan oikean tyyppiset! Ne on luonnostaan keskeltä kapeita ja tasapainoiset mittasuhteet omaavia. Toivoisinkin, että jokainen, joka koittaa saavuttaa unelmakehoaan kärsimyksen kautta, koska kisalavalle on päästävä, miettisi hiljaa mielessään että miksi. Mitä sillä saavuttaa tai luulee saavuttavansa, onko se sen kärsimyksen ja terveyden riskeeraamisen arvoista? Voi olla että on, en tiedä. En usko. Sen tiedän, että näille luonnonlahjakkuuksille se on aika helvetin paljon helpompaa ja kalkkiviivoilla ei ratkaise asenne, eikä keskitysleirimeiningistä saa lisäpisteitä. Aina on poikkeuksia, jokaisessa urheilulajissa. Mutta kun tehdään jotain kropalla, geenit ja lahjakkuus kyllä ohjaa lajivalintaa. Tahdonvoimalla ei tehdä maratoonarista huippua moukarinheittäjää. 

Sen sijaan, jos olet kiinnostunut body-lajeista, ja huomaat että samperi, mähän oon saman muotonen ku toi Virmajoen Anna, kunhan saan vähän lisää habaa, niin NYT on sun aika! Ammattitaitoisen koutsin käsissä ja oma järki päässä ei terveys siitä kärsi. No worries! 

Kuva: www.girlswithmuscle.com




2 kommenttia:

  1. Hyvä teksti :) Itse yritän etsiä ja ahmia kaiken mahdollisen tiedon liittyen tähän metaboliseen tuhoon, ihan siitä syystä, että olen niin monen kohdalla (kisaavan body ihmisen) törmännyt erinäisiin ongelmiin dietin aikana ja sen jälkeen.
    -päivi-

    VastaaPoista
  2. Kiitos Päivi kommentista! Luulenpa, ettei näistä asioista ole kenelläkään dieetille ryhtyvällä tarpeeksi tietoa. Siksi varsinkin aloittelijalla oikeasti kokenut ja osaava valmentaja on äärimmäisen tärkeä.

    VastaaPoista