maanantai 18. maaliskuuta 2013

Lihashuolto

Googlasin eilen illalla jotain ihan muuta, ja törmäsin tosi mielenkiintoiseen artikkeliin:

Voimanostajan lihashuolto


Niin monta kertaa, kun olen tuskaillut jalkatreenipäivän jälkeistä järkyttävää väsymystä ja kipua, olisi ehkä vähän syytä perehtyä tuohon lihashuoltoon tarkemmin. Tässä pikku lainauksia Pekka Anttilan tekstistä:

...
Painonnoston monivuotinen päävalmentaja Jaakko Kailajärvi on osuvasti sanonut: - ”Oikein suoritettu voimaharjoittelu on sinällään erittäin hyvää lihashuoltoa”.

Aika osuvasti sanottu, sillä mitkään lihashuollon tukitoimet tai paraskaan kiropraktikko ei korjaa nostamisen tekniikkavirheitä. Pyöreällä selällä vedetyt maastavedot, ”jullekyykyt”, ”soutupenkkipunnerrukset” yms. Vaurioittavat lihaksia, niveliä ja sidekudoksia.

...


Harjoituksen lopuksi 20 - 30 toiston sarjat kevyellä vastuksella pumppaavat kuonat pois lihaksista. Sopiva vastus on usein pelkkä tanko, kun tehdään kyykkyjä, punnerruksia tai vetoja. Selänojennukset, Hyper Reversit, hyvää huomenta liikkeet, reisiojennukset ja reisikoukistukset hyviä ”jumppaliikkeitä”.
Kun lihaskunto ja verenkierto lihaksissa paranee voidaan toistoja lisätä 30 - 50 välille.

Perussääntö on, ettei harjoite ole liian raskas.Uutta maitohappoa ei saa muodostua, kun pystyt puhumaan samalla hengästymättä tehdessäsi olet anaerobisen kynnyksen alapuolella. Silloin ei maitohappoa muodostu.
Yksi parhaimmista palautumiskeinoista on tankojumppa. Tehdään tangolla jatkuvana liikkeenä esim. 10 x suorin jaloin veto, jatketaan 10 x rinnalleveto, seuraavaksi 10 x etupunnerrus, sitten 10 x jalkakyykky ja lopuksi 10 x hyvää huomenta.

.....

Kannattaa ehdottomasti lukea koko artikkeli läpi. Tuolla sivustolla on paljon muutakin hyvää matskua, en ehtinyt vielä perehtyä. Pakko tunnustaa, että olen laiminlyönyt tuon lämmittelyn ja jäähdyttelyn varsinkin nyt, kun olen treenaillut pidempiä sarjoja pienemmillä painoilla. Esimerkiksi lauantain askelkyykkysarjat meni perille niin, että olen edelleen tänään maanantaina kovalla penkillä istuminen sattuu ihan hemmetisti. :/ Jatkossa koitan käyttää aikaa myös pkku pumppailuun treenin lopuksi, että maitohapot lähtee liikenteeseen. 

Ja lihashuoltoon liittyen, Kuntotehtaalla on ihan oma hieroja Hanna! Kävin Hannan pöydällä ja voin kyllä sanoa että paitsi että taloon saatiin tosi kiva tyttö, se on vielä oikeasti tajuttoman taitava ja ammattitaitoinen! Kannattaa hyödyntää! Hyvä hieroja on yhtä tärkeä kuin hyvä kampaaja. ;)

Nyt, kymmenen tunnin työpäivän jälkeen vetäydyn kellariin peiton alle ja Rajaportti hiljenee. Muistakaa pitää huolta vartalosta, mäkin lupaan venytellä. En ehkä tänään, mutta huomenna! 





2 kommenttia: